Imunita a „druhý mozek“ sídlí ve střevech.

Ještě nedávno jsme nevěděli, že střevní bakterie jsou pro naše zdraví a pohodu tak důležité. Kromě dobrého trávení (bez nadýmání, zácpy, průjmu, bolestí břicha) významně ovlivňují imunitu, to, jestli máme potravinové alergie, jaká je naše hmotnost, jak fungují hormony. Ovlivňují vznik zánětů, syndrom chronické únavy, kožní onemocnění jako atopický ekzém správnou rovnováhu pH, pomáhají při detoxikaci těžkých kovů a toxinů. Dokáží dokonce měnit náladu, způsobit nervozitu, depresi a úzkost. Mají vliv i na expresi genů.

Střevní bakterie souvisí se všemi aspekty zdraví. Když si dáme do pořádku střevní mikrobiom, ovlivníme zásadně své zdraví a psychickou rovnováhu. Porucha střevních bakterií – dysbióza – spouští řadu nemocí, často chronických.

Proto se péče o zdravé složení bakterií každému vyplatí. A jak na to?

Čtyři základní kroky k péči o zdravá střeva.

  1. Vyměňte vysoce průmyslově zpracovanou stravu za základní potraviny

„Průmyslovou“ stravu naši předci neznali. Ta dnes zcela běžná, obsahuje nezdravé tuky, barviva, příchutě, konzervační látky, fruktosu apod. To má negativní vliv na rovnováhu bakterií. Dochází k přerůstání těch, které v našem těle vyrábí řadu „toxinů“ a potlačují ty, které nám prospívají.

Pouze prospěšné bakterie podporují produkci živin, tvorbu vitamínů (B a K) a důležitých mastných kyselin, které jsou zdrojem energie pro střevní buňky. To vše nám pak zlepší náladu a třeba i učení.

Složení střevních bakterií můžeme „opravit“ tím, že „opravíme“ složení naší stravy. Přidáme vlákninu, fermentované potraviny (fermentovaná řepa a zelí, ovoce, mléčné výrobky, zrna…), omezíme cukr a nezdravé tuky…. Uvidíte, že postupným přidáváním zeleniny vám postupně klesne chuť na nezdravé potraviny.

  1. Zdravé bakterie je potřeba dobře živit

Čím? No přece prebiotiky! Ta obsahují vlákninu, bez níž nemohou zdravé bakterie prosperovat, kolonizovat střeva a tím podporovat potřebnou mikrobiální rovnováhu.

Bohatý na prebiotika je například chřest, mrkev, česnek, artyčok, pórek, cibule, ředkvičky. Studie ukázaly, že prebiotika navíc podporují hubnutí, zlepšují toleranci vůči inzulínu, snižují záněty a tukové usazeniny v tkáních.

  1. Vsaďte na cílená probiotika a prebiotika

Ideální kombinací pro „opravu“ střevního mikrobiomu jsou prověřené doplňky stravy s garantovaným obsahem živých a stabilizovaných kultur Lactobacillů a Bifidobacterií posílené prebiotiky jako je inulín. Takovým doplňkům říkáme synbiotika.

K nejlepším patří bezesporu NUTRA BONA symba s β-glukany, s účinky prověřeným 25 lety praxe.

  1. Zvládejte stres

Stres má zásadní vliv na celý zažívací systém. Způsobuje překyselení žaludku, zhoršuje trávení, mění pohyblivost střev, likviduje přátelské bakterie.

Zajímavá je studie, provedená u zdravých studentů. Během zkoušek, kdy byli studenti ve stresu, měli méně užitečných bakterií, než na začátku semestru, když zkoušky ještě nehrozily. A podobně je tomu i u nás. Stres zabíjí „hodné“ bakterie.

Jak zvládat stres? Hýbejte se, cvičte nebo choďte na procházky, dělejte si přestávky při práci, zpomalte životní tempo, dobře dýchejte a najděte si čas na pomoc ostatním.

Tím, že se soustředíte na něco pozitivního, ovlivníte pozitivně jak mikrobiom, tak i svůj život.

Ve zvládání stresu, zklidnění během dne a vydatnějším spánku, vás podpoří NEUROSIL. Je to přírodní prostředek, po kterém se vám zlepší nálada a vše půjde snadněji.

Tak a teď znáte pravdu o vašem druhém mozku. Tak se o něj hezky starejte!

 

RNDr. Dana Nováková

Zdroj: 6 Steps to Stop Disease, Kellman, Raphael, MD. Natural Solutions; Eagan Iss. 180,  (Feb 2016): 46-49.

 


← Zpět na blog