O pečení beránka a významu tradic 🐑

Národ peče. Kvasnice došly už dávno, ale ty naštěstí na velikonočního beránka nepotřebujete. Co potřebujete? Čas a lásku, která nás nyní ale pro změnu obklopuje ze všech stran… Jo, jsme fakt hrdí – na všechny Čechy a také Vietnamce a další… Za jejich přístup, pohotovost, nápady… Pečeme, šijeme, vymýšlíme, riskujeme pro druhé a staráme se o sebe navzájem…

Jsme Češi. Národ kutilů, který se o sebe umí postarat sám, když je to potřeba. A to je prima 😁

Ale vraťme se zpět k lahodnému a s láskou pečenému – velikonočnímu beránkovi. Vězte, že recept na velikonočního beránka s mrkví, obohacený o Nutrathin, nyní uvádíme nejen proto, abyste si měli na čem zdravě smlsnout u kafe, ale také proto, že milujeme a ctíme české tradice.

Tradice jsou tou částí z dob minulých, která má smysl zachovat. To podstatné. A tak právě ony jsou jedním ze stavebních pilířů, o který se můžeme opřít. Uctít je, právě teď, nám může přinést velké zadostiučinění a propojení s tím, co přetrvává, co je pevné a nemění se.

Až budete s dětmi péct, vzpomeňte si, jak jste pekli kdysi, s maminkou, s babičkou… Děda s tátou šli na proutí a pak jste všichni společně barvili vajíčka ve slupkách od cibule, nebo – jak to bylo u vás?

 

Recept & příprava ❤️

Na těsto budeme potřebovat:

  • 150 g celozrnné jemně mleté mouky
  • 150 g špaldové mouky
  • 80 ml rostlinného oleje
  • 300 g jemně strouhané mrkve
  • 90 ml medu
  • 1-2 vejce (dle velikosti)
  • 50 g ořechů
  • 50 g sušeného ovoce (rozinky, kustovnice, brusinky aj.)
  • prášek do pečiva (ve zdravé výživě lze koupit i bez fosfátů)
  • 150 g bílého jogurtu (do 3 % tuku)
  • 1 citron
  • špetku soli

Na přípravu krému:

  • 500 g mascarpone
  • 70 g medu
  • 50 g Nutrathinu

Postup přípravy: 

Mrkev očistíme a nastrouháme na jemném struhadle a zakapeme šťávou z jednoho citronu. V míse smícháme mouku se špetkou soli a práškem do pečiva. Přidáme zbylé suroviny a vše důkladně zamícháme. Formu na beránka vymažeme olejem, nalijeme těsto a pečeme ve vyhřáté troubě 40 minut na 180 °C. Upečeného beránka necháme vychladnout. 

Vychlazené mascarpone vyšleháme s medem a Nutratinem. Nakonec pomocí cukrářského sáčku a řezané trubičky zdobíme beránka kudrlinkami.

 

Přejeme ať šmakuje. Po tradicích i po lásce. 

Stejně, jako tenkrát…

 


← Zpět na blog