Velikonoční vajíčkověda

Vajíčkověda

Které je zdravější?

Vajíčko – jak důležitá je barva?

Kolik vajíček koupíme na Velikonoce – ptá se manželka. No na vaření, barvení, na vajíčkový salát, na pomlázku, … A kolik jich vlastně skončí v mém žaludku??? Ptám se já.

A jsou zdravé? A jsou některá vejce zdravější než jiná? Nemám představu. Začal jsem gúglovat a za chvilku se ze mě stal vajíčkovědec. A zde jsou výsledky mého bádání.

Největší vajíčkožrouti?

Češi jsou sice jeden z největších konzumentů vajec v Evropě, trhnou nás ale Italové, Dáni. S 286 vejci za rok, čili 5 a půl vejce na týden jsme v Evropě lepší průměr. U nás doma jsou největší borci Jihočeši. Zbaští v průměru přes sedm vajíček za týden. Rekordní pozice nám kazí karlovaráci, pardubičáci a moravskoslezané s ostudnými méně než třemi vejci za týden.

Jsou zdravá?

No jasně. Salmonely, cholesterol, kalorie, dioxin, alergie, to vše souvisí s vejci a může nás ohrožovat na životě. Zvláště, když noviny nemají o čem psát a hodí se jim každý strašák. Naštěstí obsahují vajíčka i dobré věci jako plnohodnotné bílkoviny, důležité minerály, minerály, jód a dokonce lecitin na zlepšení paměti a na nervy.

A s tím strašákem cholesterolem si odborníci taky nejsou jistí. Někteří tvrdí, že u zdravého člověka množství vajec na hladinu cholesterolu žádný velký vliv nemá.

A nebezpečí alergenů? I tady se názory různí. Někdo doporučuje se všem alergenům zdaleka vyhnout, jiní radí – dejte si do pořádku imunitu.

A co bílek? Jsou to čisté proteiny?

Jasně že ne, hlavně je tam voda, asi 90%. A zbytek jsou vitamíny, minerály a proteiny, tzv. bílkoviny. A obsah těchto proteinů v bílku je sice 12 %, ale ve žloutku je jich dokonce 16%. A tak by se jim místo bílkoviny spíš mělo říkat žloutkoviny. Ale znáte jazykovědce.

Je tmavý žloutek lepší než světlý?

To prý je jedno, protože na chuť, nutriční hodnoty nebo kvalitu to vliv nemá. Ten „kvalitní“ tmavě oranžový žloutek se „vyrábí“ tak, že se slepicím do krmiva přimísí barvivo.

A co barva vajec? Bílá či hnědá? Od slepic bílých či barevných?

Na malování pochopitelně bílá. Jinak to, jestli slepice snáší bílá nebo hnědá vajíčka nesouvisí s barvou jejich peří. Pozná se to jen s určitou pravděpodobností podle barvy lalůčků na hlavě. Červený lalůček znamená hnědá vajíčka, bílý znamená bílá vajíčka. A je to tak, že některé slepice produkují barvu, některé ne. Je to dané geneticky.

Tak znova, jsou lepší bílá nebo hnědá vajíčka?

Co se týká kvality a nutričních hodnot, zde žádné rozdíly nejsou. Ale protože si u nás lidé myslí, že hnědá vajíčka jsou lepší a zvláště že bio-vajíčka mají být hnědá, podporují nás v tom dodavatelé. Hnědá vajíčka dávají většinou na trh a ta bílá tam, kde to nevidíme, do pekáren a do průmyslové výroby. Ale to platí ve střední Evropě, ve skandinávských zemích je to obráceně – ta jsou zase lepší ta bílá vajíčka.

Pak kdo se v tom má vyznat. Přestanu bádat a dám si vajíčko. Hnědé. Čokoládové. Veselé velikonoce!

Hezký den přeje Václav Vojtěch


← Zpět na blog